14.09. Jyväskylä, Finland - UNFYROS / LORDAMOR / P. E. PACKAIN

Started by Feuer Publications, December 25, 2023, 05:05:43 PM

Previous topic - Next topic

Feuer Publications



Tickets 20€. Ticket preservations and other informational inquiries: feuerpublications (at) gmail . com

* * * * *

.: LINE-UP :.

UNFYROS ~ black metal

LORDAMOR ~ black funeral doom

P. E. PACKAIN ~ experimental / cinematic / dark ambient / neo-classical

a_way

Excellent line-up! The new P. E. PACKAIN tapes rule.


Feuer Publications

#3


: P. E. PACKAIN :

P. E. Packain on vaikuttanut Hornan ja Sargeistin kaltaisten scene-suuruuksien riveissä. Näiden lisäksi hän on varsin ansioituneesti mustannut maailmaa omilla bändeillään, joista tunnetuimmat lienee Adaestuo, Cornigr ja Theriomorph.

Packainin suhde black metalliin on jo vuosia ollut kulmikas ja ohdakkeinen, pääasiassa sitä ovat määrittäneet vieraantuminen ja turhautuminen. Nämä vieraantumisen ja turhautumisen tunteet ovat versoneet esiin siitä, millaisena nykypäivän black metal -kulttuuri ja -scene hänelle näyttäytyvät. Packainilla onkin usein ollut tunne, että musta metalli on jo antanut kaiken sen, mitä sillä oli koskaan annettavanaan. Näistä hieman kyynisistä ajatuksista huolimatta on viha / rakkaus -kaksikon jälkimmäinen puolisko osoittautunut toistaiseksi vahvemmaksi tekijäksi – ja veri on vietellyt aina vain ja uudelleen mustan metallin pariin. Kokeilemaan, luomaan uutta sekä koettelemaan hengettömiä ja keinotekoisia rajoja.

Hänen omalla nimellään julkaisema musiikki on erinomainen esimerkki tarpeesta kokeilla ja luoda uutta. Projektin lähtökohtana oli transmutatoida black metallia entuudestaan tuntemattomaan muotoon, jossa kuitenkin olisi väkevästi läsnä yhtä lailla mustan metallin synkkä ekstaasi kuin myös sielun murskaava melankolia. Näiden outojen äänimaailmojen perusta rakentuu vanhojen c-kasettien murtuvasta ja mätänevästä saundista, joka on saanut nauhaluuppimestari William Basinskin inspiroimana kokonaan uuden elämän. Toinen keskeinen elementti on artistin itsensä rakentama kitarapöytä tai -alttari, jota rakenteensa puolesta on mahdollista soittaa perinteiseen tapaan sormin, plektralla tai vaikkapa jousella, mutta joka runkoonsa kiinnitettyjen kontaktimikrofonien ja metallilevyn ansiosta toimii myös perkussiivisena soittimena. "Koen, että en ainoastaan itse soita tätä instrumenttia, vaan se myös soittaa minua jollain runollisella tavalla. Suhteeni siihen on muodostunut suorastaan hengelliseksi, pidän sitä tässä vaiheessa peräti alkemistisena työkaluna."

Jos edellä sanottu jättää ilmaan liikaa kysymysmerkkejä, niin kenties aiemmin mainitun William Basinskin lisäksi voidaan suuntaa antavasti nimipudotella Aghast, Archon Satani, Christos Beest, Deutsch Nepal, Moëvöt sekä siihen päälle Gyorgi Ligeti, Hildegard Bingeniläinen, Erik Satie ja Piotr Tchaikovski. Näiden lisäksi myös elokuvien ääniraidoistatunnetut Wojciech Kilar ja Jóhann Jóhansson, sillä artistin itsensä mukaan: "Se äänimaailma, mitä tämän projektin kanssa tutkin, onkin ensisijaisesti kuin soundtrack ilman elokuvaa." Parhaiten tuntumaa tulevaan keikkaan saa tietenkin kuuntelemalla P. E. Packainin julkaisut Vessels of Psychopomps ja Diabolodies, jotka molemmat löytyvät sekä Bandcampista että YouTubesta.

(Teksti: Harri Linnera)

Desolate



: LORDAMOR :

Lordamor sai alkunsa Etelä-Pohjanmaan takamailla joskus vuosien 2005–2006 aikana. Tuolloin aloittelevan ryhmän nimi ei kuitenkaan ollut Lordamor vaan Todesturm, jonka alla ilmestyi yksi demonauha, jota jaettiin lähinnä yhtyeen lähipiirille. Nimenmuutoksen jälkeen ensimmäinen julkaisu oli vuoden 2008 demo, joka sai seuraajakseen eponyymin esikoisalbumin vuotta myöhemmin.

Bändi aloitti toisen albuminsa työstämisen pian esikoisen ilmestymisen jälkeen, mutta sitten levy hautautui muiden projektien alle. Tästä syystä Lordamorin toista tulemista on saatu odottaa kuluvaan vuoteen saakka. Työn alla olevan täyspitkän loppuunsaattamista on hidastanut myös se, että levy on äänitetty pariinkin kertaan uudelleen, mutta hylätty liian nopeana tai tyydyttämättömän saundimaailman takia. Sittemmin Keski-Suomeen siirtyneen kolmikon pitkää hiljaisuutta ovat toki tauottaneet vuosien 2017 ja 2018 promojulkaisut.

Lordamorin suurimmat vaikuttajat löytyvät black / funeral doom -genren klassikoista, kuten Skepticism, Stabat Mater, Thergothon, Unholy, Wormphleghm ja Worship. Sanoituksiensa vaikutteet bändi on ammentanut muun muassa kuolemasta ja ihmisyyden varjopuolesta sekä gnostilaisuudesta, satanismista ja muista esoteerisista aiheista. Lordamorin kieli on pääosin englanti, muttei suomikaan heille aivan vieras ole. Hyvä esimerkki tästä on jo vuonna 2008 ensiesityksensä saanut He eivät eläneet kauaa.

(Teksti: Harri Linnera)

Desolate



: UNFYROS :

Unfyros tuli olevaksi Oulussa vuonna 2018. Tuolloin nimen takaa löytyi ainoastaan Antti Ittna H., joka tunnetaan parhaiten Aural Hypnox -kollektiivin varsin omaleimaisista julkaisuista, mutta jolla on myös aiempaa taustaa mustan metallin parista. Sittemmin Unfyros on kasvanut kolmimiehiseksi entiteetiksi.

Jo ensimmäisten demoäänitysten myötä Ittnalle tuli tunne, että hän on jonkin todella voimakkaan äärellä. "Toisaalta en voinut myöskään välttyä ajatukselta, että se on itse asiassa 'jokin', joka pitää minua nyt otteessaan, kutsuu ja lähettää viestejä yön pimeydessä – kommunikoi. Ja koska okkultismi on kuulunut elämääni vuosikausia, niin ajatus jatkamisesta entistä syvemmälle alkoi tottakai kiehtoa pakkomielteen omaisesti päivä päivältä enemmän."

Ittna kypsytteli luomuksiaan kaikessa rauhassa melkein neljän vuoden ajan. Tässä vaiheessa hän tuli siihen tulokseen, että rumpalinvelvollisuudet on viisasta siirtää osaavammalle tekijälle. Tällainen tekijä löytyi keväällä 2021, kun pimeän menneisyyden varjot toivat esiin Nox Vectorin. Ittna ja Vector treenasivat nauhoituksia varten tasan kaksi kertaa, jonka jälkeen alkoivat heinäkuusta marraskuuhun 2021 kestäneet taltioinnit. Ensimmäinen leimahdus Unfyrosin toismaailmaisesta mustasta heavymetallista emanoitui laajemmalle yleisölle Into Sybilline Woods -EP:n muodossa. Sitä seurasi nimeä Alpha Hunt kantava esikoisalbumi, joka ilmestyi Aural Hypnoxin Empyrean Editions -alamerkin kautta.

Unfyrosin, kuten Aural Hypnox -kollektiivin laajemminkin, taustalla on kaksi kantavaa ajatusta. Ensimmäinen on vanhan koulukunnan DIY-ihanne, tarve tehdä ja tuottaa mahdollisimman paljon itsenäisesti. Toinen on pyrkimys ymmärtää ja hankkia tietoa siitä, mikä on puhumatonta, kirjoittamatonta ja muodotonta, siitä, mikä on salattu esoteerisen verhon taakse ja mikä on päiväpuolen rajoittuneen järjen ulottumattomissa. "Me olemme metsästäjiä ja keräilijöitä, periksiantamattomia etsijöitä, joilla ei ole valmiiksi määriteltyä kohdetta."

(Teksti: Harri Linnera)

Desolate

Vähän yli viikon päästä tämä. Ilmoittautumisia ei oteta enää vastaan seuraavan viikon perjantain jälkeen, joten kaikki lippuvaraukset tehtävä ennen sitä.