Hesan reissulta jäi käteen mm:
VAISU LUKSUS "L'ORGUE DE L'ÉGLISE DE VIINIKKA" 10"Useamman kerran kuunneltu. Laurila + Nousiainen duo vetelee uruilla ja muilla vehkeillä. A-puoli dronempaa ja B-puolella aktiivisempaa. Hieman sääli että vinyyliprässi ei ole ihan priimaa vaan riks raks poks rahisee kauttaaltaan hieman enemmän kuin tälläisessä musassa olisi eduksi. Toisaalta "kotikutoisuus" ja epä-hifi korostuu siinä eikä varsinaisesti kuuntelussa hirvitä. Risopainetut ohuet paperikannet ja kyllä tämä haltuun kannattaa ottaa jos kohdalle sattuu! 100x painos tullut 2021
https://ultraaanirecords.bandcamp.com/album/vaisu-luksus-lorgue-de-l-glise-de-viinikka Tanja Tiekso "Äänten Apokalypsi"Bokeh julkaisu, joka on 44 sivuinen vaaka-A5 jossa käsin painetut kannet ja kirjan sijaan "zinemäinen", mutta niittien sijaan ommeltu punaisella narulla. Vaikka ei kirja-alaa seuraisi, Nylen ja Bokeh voi olla tuttu kun mies ehkä suomen tunnetuin essee kynäilijä ja Bokeh saanut sekä ruhtinaalliset apurahat että mediahuomiota erikoisen konseptinsa vuoksi. Julkaisut on isolta osin taidekirjoja joissa kirjan muoto itsessään on "teos". Otin tämän täysin intuitiivisesti, käytännössä sokkona. En katsonut mitä matskua kirjan sisällä on, vaan ihan ulkonäkönsä vuoksi ja siksi että Bokeh julkaisu ihan käden ulottuvilla ja ehkä kirjasen nimi hieman viittasin jonnekin hyvään. Ajattelin että kyseessä olisi runokirja, joita muutenkin Nide nimisestä putiikista kasailin kun ei Lahdessa moista korkeakulttuuria löydy käytännössä yhtään.
Yllätyinkin kotona että eihän tämä edes ole runokirja, vaan essee kokeellisesta äänestä! No vielä parempaa!
Tiekso käy läpi äänen fysikaaliset ominaisuudet, jotka tavallaan on niitä samoja kuivakoita juttuja.. mutta onko edes? Vaikka miten monta kertaa kävisi läpi miten ääni on vain molekyylien törmäilyä eteenpäin, paineaalto ja värinä eikä sinänsä kuulosta miltään, ellei on olemassa jonkin elin joka muuttaa sen ääneksi. Ts ihmisen korva. Ja ilman tuota äänihavainnon tuottavaa elintä, koko ääntä ei ole olemassa. Juttu on tavallaan niin vanha ja kulahtanut huomio, mutta samaan aikaan jaksaa toisaalta ällistyttää vähän samaan tapaan kuin olevaisuuden ominaisuudet muutenkin. Miten lähes jokainen arkinen ilmiö on tarkemmin ajateltuna jotenkin päätä huimaavan älytön.
Kirjan nimi viittää siihen kun free musa ja kokeellisen musan parissa operoinut Tiekso koki ensin jonkin sortin burn out henkisen tilan jota seurasi äänen apokalypsi - valaistuminen siitä miten ääntä kuunnellaan ja mitä se tarkoittaa. Tiekso kertoo huomioita miksi aiemmat freemusa jammailut menivät käytännössä päin persettä ja miten avantgarde on, John Cagen hiljaisuusfilosofian passiivisuus mukaan lukien virheellinen. Pari nykyaikaista queer feminististä läpändeerosta on heitetty mukaan, joskus perustellusti, joskus jotenkin väkisin.
Tiekso erittelee vahvasti klassisen avantgarden olevan "maskuliinisen ja väkivaltaisen kaavan" mukaista. Ei mitenkään huono huomio, ja tuskin edes väärin. Tiekso kuitenkin tässä kirjassa esittää nimenomaan äänen aktiivisen kuuntelun periaatetta, jossa tekijään keskittyvä huomio ei ole niin olennainen. Ts. tarkoitus ei ole avantgardelle ominainen elitismi, näsäviisaat knoppijutut, radikaalit vastakkainasettelut, säännöt miten teoksia sävelletään, esitetään tai kuunnellaan. Sen sijaan tarjolla olisi vain "syväkuuntelua", jossa ääni koetaan vailla manspleinaajien ripityksen kaikumista toisessa korvassa.
Itse silti väittäisin että akateemisen musiikin, alkuperäisen avantgarden linjoissa menevä matsku, sillä on rinnallaan niin helvetisti muutakin kokeellista ääntä, että jos avantgardea voi syyttää maskuliinisesta väkivaltaisesta kaavastaan, niin kyllä syväkuuntelussa on sitten feminiininen sentimentaalisuus se suo johon upotaan. Ei se mikään vapautus ole yhtään sen enempää kuin maskuliinisen väkivallan ihanuuskaan. Vaikka syväkuuntelu näennäisesti vapauttaa säännöistä ja hierarkiosta, niin tarjolla sitten jotenkin neuroottisen oloista voimaantumisen ja omanarvontunnon tavoittelua.
Voi olla että jonkun sattumanvaraisen arkinoise kassun dekkiin heittäminen ja sen tarjoamasta äänestä naatiskelu voi olla huomattavasti vapaampaa, kun ei ole hierarkiat ja teoriat mielessä.
Kirjassa todetaan että "parhaat varhaiset elektroniset teokset ovat usein juuri tällä erityisellä tavalla kohtalonomaisia, samaan aikaan sekä yleviä että mauttomia, täynnä lunastamatonta utopiaa ja lapsenuskoa".
Niin justiinsa saatana! On se kumma että KUITENKIN, kaikesta huolimatta Tiekso jotenkin roikkuu jossain yhdysvaltojen yliopistoissa opetettavan elämänhallinta kokemisen hameenhelmassa kiinni ja esimerkkeinään on tuolla tapaa joku hierarkian ylin taso: Wanhat muinaiset ääni-alkemistit. Kun oikeasti homman nimi voisi olla että otat nyt jonkun sattumanvaraisen uuden noise kassun kätöseen ja alat kuuntelemaan.
Tiekso puhuu juuri siitä että tajusi impromusa hommien päin persettä menemisen johtuvat siitä että kaikki ovat niin innoissaan TEKEMÄÄN, ettei kukaan varsinaisesti kuuntele. Olen toki ollut itsekin tämän tyyppisissä noise sessioissa mukana, missä kaikki vaan räimii menemään, kuuntelematta tai kuulematta muita ja jälki sitten just sitä. Kuitenkin ajatus aktiivisesta ja tarkkaavaisesta kuuntelusta ja "harjotteista" ei vaadi kovin teoreettista taustaa. Pelkkä tahto syventyä ääneen jossa itse kuuntelijana on merkityksellinen, eikä vain joku kult jäbä teoksensa kanssa. Itse väittäisin että tälläistä eetosta olen paasannut vuodesta toiseen hieman erilaisella termistöllä ja lähestymistavalla. Lähinnä kun ihmiset kohauttelee olkapäitään että tätäkö tää nyt on, vastineena todennut että itsehän sinä siihen vaikutat miten matskut koet. Viihdettä hakeva valmiiksi hyväksi havaittujen klassikoiden napostelija ei ole mikään die hard noise kokija jolle kuuntelu on aktiivinen osa teosta eikä jotain siitä irrallista sivusta katsomista.
Kirja kyllä helvetin hyvä ja sisältää paljon järkeviä keloja.
Lisäys: Ilmestynyt 2024 ja painos numeroitu 200kpl! Ehkä vielä Bokeh nettisivulta saatavissa. Myyntipaikkoja voi olla melko rajallisesti.
https://holvi.com/shop/bokeh-kauppa/product/d628354706921ead61f341307f1ff90e/